Parsakaalia sitruuna-valkosipulikastikkeessa

Viime kesänä löysin Netflixistä Frendit, ja niitähän tässä on sitten ahkerasti katsottu. Tuntui hullulta, että sarja alkoi 20 vuotta sitten, sillä mielestäni sehän on ihan tuore ja ajankohtainen. Totuus on, että sen viimeisestä jaksosta on kulunut nyt jo yli kymmenen vuotta. Sarja ei kuitenkaan vaikuta järkyttävän vanhentuneelta, vaikka ajan kulumisen näkee esimerkiksi vaatteista.

Frendeissä myös ruoka on yllättävän isossa osassa. Central Perk -kahvilassa Frendit viettävät enemmän aikaa kuin töissä, ja Monica on ammatiltaan kokki. Siksi hän järjestää mm. kiitospäivänillallisia ja huomioi aina Phoeben, joka on kasvissyöjä. Ei siis mikään ihme, että sarja poiki myös keittokirjan. Frendit - kokkausta ja sydänystäviä -kirjasta bongasin tämän ohjeen, jota halusin testata.

Ohje on lähes alkuperäisessä muodossaan. Kevätsipulia saa huonosti keskellä talvea, joten käytin tavallista sipulia. Kastikkeen määrät tuplasin, koska halusin neljä annosta kahden sijaan. Ruoasta tulee hyvin sitruunaista ja raikasta. Valkosipulia voisi laittaa jopa enemmänkin. Parsakaalikastikkeen kanssa sopii hyvin tahmea riisi, sentyyppinen, jota kiinalaisista ravintoloista aina saa.



Parsakaalia sitruuna-valkosipulikastikkeessa

4 annosta

900 g parsakaalia
1 sitruuna (kuori raastettuna + 6 rkl mehua)
4 rkl soijakastiketta
4 tl sokeria
4 tl maissitärkkelystä
öljyä
pari valkosipulinkynttä
pala inkivääriä
1 sipuli / kevätsipuli

Pese sitruuna ja raasta kuori. Purista mehu. Mittaa kulhoon sitruunankuoriraaste, sitruunamehu, soijakastike, sokeri ja maissitärkkelys ja sekoita hyvin.
Kiehauta parsakaalit pienessä vesitilkassa.
Kuori ja hienonna inkivääri ja valkosipuli. Kuori sipuli ja leikkaa se lohkoiksi.
Kuullota sipulia, inkivääriä ja valkosipulia pannulla öljyssä. Sekoittele koko ajan ja varo valkosipulin kärähtämistä. Lisää pannulle parsakaalit.
Lisää kastike ja kuumenna pari minuuttia koko ajan sekoitellen. Tarjoile heti riisin kanssa.


Tahmea riisi

2 annosta

1 1/2 dl jasmiiniriisiä
3 dl vettä
ripaus suolaa
kylmää vettä liotukseen

Mittaa riisi kippoon ja kaada päälle runsaasti kylmää vettä. Anna riisin liota (ainakin 5 min. mutta voi olla kauemminkin).
Hiero riisiä ja kaada sen jälkeen riisi siivilään. Kaada riisit uudelleen kippoon, kaada päälle uusi vesi ja anna riisin liota uudelleen.
Kiehauta kattilassa 3 dl vettä. Lisää suola.
Hiero riisiä ja siivilöi se. Lisää riisit kattilaan. Anna riisin kypsyä kannen alla jälkilämmöllä tai matalalla teholla.

Kommentit

Suositut tekstit

Seuraa Instagramissa @kuudespaisti