Luksushampurilainen ja ohjeet raakapakastettuihin sämpylöihin, paholaisenhilloon, majoneesiin, pikaiseen kurkkurelissiin, karamellisoituun punasipuliin ja täydelliseen ulkofilepihviin)
Viimeksi oli puhetta tavallisista hampurilaisista ja muista juhannusideoista. Hampurilaisen voi kuitenkin vetää myös luksuslinjalle. Muutetaan ketsuppi paholaisenhilloksi, laitetaan cheddarin sijaan vuohenjuustoa ja jauhelihapihvin sijaan naudan ulkofilepihvi... Nom nom nom.
Sämpylät voi halutessaan tehdä itse. Elämää voi helpottaa raakapakastamalla sämpylät ennakkoon, jolloin h-hetkellä tarvitsee vain läväyttää sämpylät uuniin. Toki yhtä hyvin voi käyttää jonkun muun leipomia sämpylöitä tai vaikka ciabattaa.
Paholaisen hillo on loistava lisäke kaikenlaisen grilliruoan kaverina. Tulisuutta voi säädellä sillä, kuinka vahvoja chilejä käyttää. Paholaisen hillo on heti valmista käytettäväksi, mutta säilyy kiitettävästi kylmässä.
Majoneesi mielletään vaikeatekoiseksi, mutta se on itse asiassa aika simppeliä tehdä. Tärkeintä siinä on, että kaikki raaka-aineet ovat samanlämpöisiä (esim. ota siis kaikki riittävän hyvissä ajoin huoneenlämpöön), ja että öljyä malttaa aluksi lisätä oikeasti tippa kerrallaan. Sähkövatkain helpottaa elämää, mutta yhden munan majoneesin voi vispata käsinkin.
Kurkkurelissin ohjeesta kiitos kuuluu Sara La Fountainille. Ohje löytyy hänen kirjastaan Passion for Food. Tämän nopeampaa relissiä ei ehkä ole.
Karamellisoidut punasipulit ovat mainio lisäke monen ruoan kanssa. Niitä on ihana tehdä myös syksymmällä.
Vuohenjuuston voi paistaa pannulla tai uunissa. Kiinteän vuohenjuuston sijaan voisi myös hyvin kokeilla tahnamaista vuohenjuustoa. Sitä on helppo levittää sämpylän päälle.
Naudan ulkofileepihvi kruunaa luksushampurilaisen. Tällä ohjeella pihvin paistamisen pitäisi onnistua ensikertalaiseltakin. Itse en ole mikään grillimestari, joten siksi pihvit paistetaan tässä ohjeessa pannulla.
Raakapakastettavat sämpylät
Hampurilaissämpylän väliin
- kotitekoista paholaisen hilloa
- itse tehtyä majoneesia
- kotitekoista kurkkurelissiä
- karamellisoitua punasipulia
- paistettua vuohenjuustoa
- tuoretta tomaattia
- sekalaisia salaatteja
- naudan ulkofileepihvi
Sämpylät voi halutessaan tehdä itse. Elämää voi helpottaa raakapakastamalla sämpylät ennakkoon, jolloin h-hetkellä tarvitsee vain läväyttää sämpylät uuniin. Toki yhtä hyvin voi käyttää jonkun muun leipomia sämpylöitä tai vaikka ciabattaa.
Paholaisen hillo on loistava lisäke kaikenlaisen grilliruoan kaverina. Tulisuutta voi säädellä sillä, kuinka vahvoja chilejä käyttää. Paholaisen hillo on heti valmista käytettäväksi, mutta säilyy kiitettävästi kylmässä.
Majoneesi mielletään vaikeatekoiseksi, mutta se on itse asiassa aika simppeliä tehdä. Tärkeintä siinä on, että kaikki raaka-aineet ovat samanlämpöisiä (esim. ota siis kaikki riittävän hyvissä ajoin huoneenlämpöön), ja että öljyä malttaa aluksi lisätä oikeasti tippa kerrallaan. Sähkövatkain helpottaa elämää, mutta yhden munan majoneesin voi vispata käsinkin.
Kurkkurelissin ohjeesta kiitos kuuluu Sara La Fountainille. Ohje löytyy hänen kirjastaan Passion for Food. Tämän nopeampaa relissiä ei ehkä ole.
Karamellisoidut punasipulit ovat mainio lisäke monen ruoan kanssa. Niitä on ihana tehdä myös syksymmällä.
Vuohenjuuston voi paistaa pannulla tai uunissa. Kiinteän vuohenjuuston sijaan voisi myös hyvin kokeilla tahnamaista vuohenjuustoa. Sitä on helppo levittää sämpylän päälle.
Naudan ulkofileepihvi kruunaa luksushampurilaisen. Tällä ohjeella pihvin paistamisen pitäisi onnistua ensikertalaiseltakin. Itse en ole mikään grillimestari, joten siksi pihvit paistetaan tässä ohjeessa pannulla.
Raakapakastettavat sämpylät
25 g eli puoli palaa tuorehiivaa TAI 1 pss
kuivahiivaa
2 ½ dl maitoa
1 kananmuna
½ tl suolaa
½ tl sokeria
7 dl vehnäjauhoja
25 g voita
Sulata voi joko pienessä kattilassa tai
muovikulhossa mikrossa. Jätä jäähtymään.
Lämmitä maito kädenlämpöiseksi joko
pienessä kattilassa tai muovikulhossa mikrossa.
Jos käytät tuorehiivaa, liota se maitoon.
Lisää kananmuna, suola ja sokeri. Vatkaa
kierrevatkaimella kananmunan rakenne rikki.
Lisää jauhoja vähitellen koko ajan
sekoittaen ensin puuhaarukalla ja sitten kädellä vaivaten. Jatka vaivaamista
vielä, kun kaikki jauhot on lisätty taikinaan, jotta taikinaan saadaan kunnon
sitko.
Lisää sulanut, jäähtynyt voi taikinaan ja
vaivaa sekin joukkoon. Taikina on sopivan vaivattua, kun se irtoaa kulhon
reunoista.
Anna taikinan kohota puoli tuntia.
Pyörittele taikinasta 8 sämpylää. Laita
sämpylät leivinpaperilla vuoratun leikkuulaudan / uunipellin / tarjottimen
päälle. Suojaa tuorekelmulla ja laita pakastimeen.
Myöhemmin jäiset sämpylät voi siirtää
muovipusseihin ja säilyttää pakastimessa.
Ota sämpylät pakastimesta ja laita uunipellille leivinpaperin päälle.
Sulata sämpylöitä 50-asteisessa uunissa 15 minuuttia.
Käännä lämpö 225 asteeseen. Paista sämpylät kypsiksi.
Paholaisen hillo
Majoneesi
Paholaisen hillo
1 prk säilöttyjä tomaatteja
1 punainen paprika
2 punaista tuoretta chiliä
3-4 valkosipulinkynttä
½ tl suolaa
½ tl mustapippuria
1 tl oreganoa
¼ dl valkoviinietikkaa
1 ½ dl hillosokeria
Kaada säilyketomaatit liemineen
pinnoitettuun kattilaan. Leikkaa tomaatit saksilla pienemmiksi.
Halkaise pestyt paprikat ja chilit, poista
siemenet ja silppua puolikkaat. Murskaa kuoritut valkosipulin kynnet. Lisää
silput ja mausteet kattilaan. Anna kiehua puolisen tuntia.
Lisää etikka ja hillosokeri. Kuumenna
uudelleen kiehuvaksi ja keitä 3–5 minuuttia silloin tällöin sekoittaen.
Jäähdytä
hetki ja purkita. Säilytä jääkaapissa.Majoneesi
1 keltuainen
2 tl sitruunamehua
ripaus suolaa ja mustapippuria
1 tl sinappia
2 dl rypsiöljyä
Valmista majoneesi aina samanlämpöisistä
aineksista. Näin se onnistuu parhaiten.
Mittaa kulhoon keltuainen, sitruunamehu,
suola, mustapippuri ja sinappi. Sekoita hyvin.
Lisää öljyä ensin tipoittain koko ajan
voimakkaasti vatkaten esimerkiksi sauvasekoittimella tai sähkövatkaimella. Kun
seos alkaa sakeutua, lisää öljyä ohuena nauhana.
Kurkkurelissi
½ tai kokonainen pieni kurkku
3–6 rkl sweet chili-kastiketta
Raasta
kurkku raastimen karkealla terällä. Sekoita sweet chili –kastike kurkkuraasteeseen.
Karamellisoitu
punasipuli
1-2 punasipulia
1 rkl voita
1-2 rkl sokeria
Kuori punasipuli ja viipaloi se renkaiksi.
Lämmitä voi pannulla ja kuullota sipulia siinä keskilämmöllä. Huom! Älä anna
ruskistua.
Ripottele sipulin päälle sokeri ja sekoita,
kunnes se sulaa.
Paistettu
vuohenjuusto
Viipaloi vuohenjuustopötkö. Laita viipaleet
pellille leivinpaperin päälle.
Paista 225 asteessa noin 10 minuutin ajan
tai siihen asti, kunnes juusto alkaa sulaa reunoilta.
TAI paista kuumalla pannulla muutaman minuutin ajan per puoli.
Naudan
ulkofileepihvi
Ota pihviliha ajoissa huoneenlämpöön.
Kuivaa lihan pinta ennen paistamista
talouspaperilla.
Ota mielellään valurautapannu (myös
pinnoitettu pannu käy) ja lisää siihen 1 rkl voita ja 1 rkl rypsiöljyä.
Kuumenna pannu riittävän kuumaksi, mutta
älä polta rasvaa.
Jätä pannulle tilaa ja paista kerralla 2-4
pihviä. Käännä pihvit vain kerran.
Paistoaika riippuu pihvin paksuudesta ja
halutusta kypsyydestä. Jos haluat medium-kypsyyden, käännä pihvi noin 3
minuutin paistamisen jälkeen tai kun lihan pintaan tihkuu nestettä. Paista
toista puolta vain 1 minuutti (tai kun lihan pintaan tihkuu nestettä). Well
done -pihviä paistetaan hetki pitempään.
Mausta
valmiit pihvit suolalla ja mustapippurilla. Anna pihvin vetäytyä hetki ennen
syömistä.
Kommentit
Lähetä kommentti